Smrtka | Recenze

By Booklover Niky - května 25, 2018

SmrtkaAhoj! Dnes zhodnotíme a rozebereme SMRTKU, knihu, která obletěla instagram. Je však tak dobrá, že si zaslouží takovou pozornost?












Smrtka (382 str.) - Neal Shusterman
Yoli - paperback

Budoucnost. Všichni jsou nesmrtelní. Byla vynalezena oživovací a omlazovací centra, tím pádem lidé nemohli umřít přirozenou smrtí. "Vládce" planety je Nimbus (oblak?), který dokáže rozdělit příjem potravy, financí, vlastně všeho přímo dokonale. Jediná možná cesta, jak umřít je oheň (ale teplotu také kontroluje Nimbus, takže zpravidla stihnou požár uhasit), ale hlavně Cech Smrtek (jediné, co nespadá pod Nimbus). Lidé, jejichž povoláním je kosit a udržovat tak velikost populace. Takže pravděpodobnost, že umřete je o dost nižší. To celé zní jako utopie, ne?

Nelituji toho rozhodnutí, ale často přemýšlím, jestli by to Nimbus nedělal líp.

Hlavní hrdinkou je Citra, obyčejná dívka, která byla spolu s Rowanem vybrána do učení Smrtky Faradaye. Oba se po uvážlivém rozmýšlení rozhodnou jeho nabídku přijmout a stát se učedníky tohoto řemesla. Samozřejmě to bude mít totiž i nějaké výhody (imunitu od kosení pro jejich rodiny...). Učení bude probíhat docela hladce, do té doby dokud se nestane ta strašná událost, která Citru a Rowana postaví proti sobě.

Citra si prsten vzala. Ruce se jí třásly tak silně, že ho málem upustila. Nasunula si ho na prst. Padl dokonale. 
Tak tahle kniha byla božíííí! Byla originální, měla nápad a byla promyšlená. Také celý ten koncept byl hodně k zamyšlení a mnoho věcí jsem si u čtení uvědomila. Nechybělo napětí a lehce otevřený konec, skvělý pro pokračování. Fakt hodně se těším na další díl. Hodnotím 5/5 *.

Zde můžete knihu zakoupit výhodněji!!!


Za knihu děkuji Radkovi Blažkovi!
Výsledek obrázku pro yoli knihy







Děkuji za přečtení.
Booklover Niky

  • Share:

You Might Also Like

0 komentářů